Letošní CES přinesl GeForce RTX grafiky, ukázku 10nm čipu a další.

Další ročník obřího veletrhu elektroniky CES je prakticky za námi a tradičně se urodila obrovská spousta novinek nejen pro hráče. Protože se nedá v rámci článku detailně probrat ani zlomek toho, co bylo na výstavě a většina není moc zajímavá, tak se zaměříme na několik vybranejch novinek, o kterejch by měl mít každej hráč přehled.
Letošní CES přinesl GeForce RTX grafiky, ukázku 10nm čipu a další.

 

GeForce RTX

Podle očekávání ukázala Nvidia nový grafický karty GeForce RTX pro notebooky. Již brzy tak bude možné koupit přenosnej herní stroj s novým čipem a užít si technologii ray tracing, díky který dostává nasvícení ve hrách úplně novej rozměr a posouvá grafickou kvalitu o pořádnej kus dopředu. Zatím, ale tuto technologii podporuje pouze Battlefield V, další hry se ještě chystaj.

První notebooky s RTX grafikami přijdou do prodeje 29. ledna, nejvýkonnější modely nabídnou model GeForce RTX 2080. K dispozici budou také kousky s RTX 2070 a RTX 2060, která má nabídnout až 50% zvýšení výkonu v porovnání s GTX 1060. Vyšší modely nabídnou zhruba o 20 % více výkonu v porovnání s předchozími modely (tedy GTX 1080 respektive GTX 1070). 

Nvidia se chystá podpořit zájem o nový grafiky hrami zdarma. K notebookům s RTX 2080 dostaneš chystané Anthem a Battlefield V. K modelům s nižšími RTX grafikami si budeš moct vybrat jednu z těchto her.

 

 


 

AMD odpovídá na RTX 2080

Konkurent Nvidie dorazil na CES pořádně připravenej. AMD na svý tiskovce mimo jiný představilo grafickou kartu Radeon 7. Zatímco dříve bylo celkem jednoduchý karty porovnat hrubě jen po stránce parametrů, tentokrát to tolik nejde. Například novej Radeon používá paměť typu HBM2 a nabízí rovnou 16 GB, zatímco RTX 2080 má polovinu ovšem typu GDDR6.

AMD se rovněž zatím nepouští do podpory technologie ray tracing, jelikož je na ní podle společnosti moc brzo a chybí softwarová podpora.

AMD prezentovalo výkon na několika programech a také na hrách Battlefield V a Far Cry 5, kde má být Radeon 7 stejně výkonný jako RTX 2080. Samozřejmě skutečné porovnání přinesou až rozsáhlý nezávislý testy, jakmile se obě karty začnou prodávat.

Radeon 7 bude uveden 7. února a měl by stát podobně jako RTX 2080. Americká cena činí 700 dolarů, což po prostém přepočtu vychází zhruba na 15 700 Kč. U nás bude samozřejmě cena vyšší, nejen z důvodu DPH.

 

 


 

10nm procesor Intel

Po řadě odkladů a spekulací bychom se měli konečně dočkat prvních 10nm čipů s logem Intel. Procesorovej gigant původně plánoval přechod na novej výrobní proces z aktuálního 14nm už v roce 2016 s architekturou Cannon Lake. Tu ale potkala řada problémů a Intel musel přicházet s “vyplňujícími” řadami, který pořád spoléhaly na 14 nm.

Očekávanej posun na menší výrobní proces a s ním řadu benefitů nakonec přinese architektura Ice Lake a první zařízení jsou slíbeny na konec letošního roku. Uvnitř čipů bude rovnou zabudované rozhraní Thunderbolt 3 a aktuální generace Wi-Fi, jenž se jmenuje po nedávným zjednodušení prostě Wi-Fi 6.

 


 

Překvapivá inovace RGB LED

RGB podsvícení dnes zdobí prakticky všechny možný herní komponenty a periferie. To znamená potřebu velkýho množství RGB LED, jejichž vyšší počet s sebou většinou přináší podrobnější možnosti nastavení podsvícení. Výrobce Corsair na veletrhu ukázal novou generaci těchto “světýlek” pojmenovaných Capellix. Hlavním rozdílem je velikost, která byla smrsknuta na neuvěřitelných 0,2 krychlového milimetru, zatímco tradiční LED zabírají 2,8 krychlového milimetru.

Capellix LED navíc svítí jasněji, mají menší spotřebu energie a taky delší životnost. Periferie tak mohou na menším prostoru nabídnout více LED a tím pádem podrobnější nastavení podsvícení. U těch bezdrátovejch bychom se zase měli dočkat větší výdrže na baterii.

 


 

První Razer monitor

Razer se vrhnul do další produktové kategorie a představil stylový monitor Raptor. Nabízí vysokou obnovovací frekvenci, stylovej design, zajímavě řešený kabely a samozřejmě nesmí chybět Chroma podsvícení.

 


 

“Herní Microsoft Surface”

Asus kromě řady tradičních novinek přivezl také netradiční “notebook” ROG Mothership, kterej svou konstrukcí připomíná známej tablet Surface od Microsoftu. Hardware je umístěn v displejový části, přičemž vertikální konstrukce má pomoci chlazení.

Dovnitř se vešla rovnou grafika GeForce RTX 2080 a procesor Intel Core i9. Klávesnice se přichytává magnetem, ale funguje i bezdrátově.

 


 


 

Nové VR od HTC

HTC velmi letmo ukázalo nový headset HTC Cosmos. Na rozdíl od existujícího Vive umí snímat pohyb bez potřeby vnějších bázových stanic a dostal také aktualizovaný ovladače. Výrobce navíc naznačuje, že by headset mohl fungovat “mobilně”, zatím ale není jasný, o co jde. 

 

 


 

 

Mohlo by tě zajímat

Výběr Gamescom 2018 novinek, které by ti neměly uniknout.

Výběr Gamescom 2018 novinek, které by ti neměly uniknout.

Máme za sebou druhou velkou herní výstavu tohoto roku. Byť Gamescom není pro vydavatele tak atraktivní jako americká E3…

PMCO 2022

PMCO 2022

Fanoušci PUBG MOBILE zbystřete! Pojďme se poohlédnout za tím, jak probíhal jeden z největších eventů PUBGM, jarní split…

Big Shock! Podcast | REFEW

Big Shock! Podcast | REFEW

Čekuj poslední Big Shock! podcast POSLECHNI SI. Tentokrát do křesla pro hosty usedl rapper Refew, tak otvírej plech a…

Legendy esportu na lokální scéně

Legendy esportu na lokální scéně

V dnešním článku se dozvíš o borcích z progaming scény, kteří už nemusí nikomu nic dokazovat. Ti už legendami…

1. podcasty s Martinem Macíkem Jr. a Honzou Brabcem!

1. podcasty s Martinem Macíkem Jr. a Honzou Brabcem!

Martin Macík Jr. bude táta a Honza Brabec povídá o brutální bouračce. Big Shock! podcasty jsou tady. …

Nové hry v květnu: Rage 2, dobývání Číny a další!

Nové hry v květnu: Rage 2, dobývání Číny a další!

Květen už tu s námi nějaký čas je a ty se můžeš již poměrně brzy těšit na žhavý novinky. Aktuální nadílka…

Jak rozdáváme Big Shock! výhry

Jak rozdáváme Big Shock! výhry

Wow, to je neuvěřitelný kolik vás soutěží v každý hře a je jedno jestli je to Music, Dakar, Gaming nebo něco…

Pořádnej SHOCK? Český GAMING průmysl!

Pořádnej SHOCK? Český GAMING průmysl!

Od doby kdy vyšlo Kingdome Come: Deliverance už všichni ví, že co se herního průmyslu týče, jsme my – Češi – prostě…

Anička je druhá na Světovém poháru a vylepšila si osobák

Anička je druhá na Světovém poháru a vylepšila si osobák

Naše úžasná skeletonistka Anna Fernstädtová získala stříbro na svěťáku v Königssee a navíc si vylepšila jak svůj osobák…

Shockhunters na skejtu! Rozhovor s Honzou Malým.

Shockhunters na skejtu! Rozhovor s Honzou Malým.

Je to tady! Další měsíc, další rozhovor, tentokrát si pokecáme s Shockhunterem, co se prohání ulicemi na skatu. Jak…

Buď jako oni Kup si Merch

Nakoukni do našeho novýho e-shopu a už nikdy neřeš co na sebe! Hledej ty nejlepší čepice, trička, mikiny a další věci přímo tobě na míru.

Kupuj na meatlfy.cz
Kšiltovka Batoh Tričko Tílko