Deníček filmového kritika

Zdarec! Rok 2022 je sice za námi, ale klenoty kinematografie, který v tomhle roce vznikly, s námi budou už na pořád. Já osobně jsem si v minulým roce hodně oblíbila tři specifické kousky, se kterýma se s vámi ráda podělím. První si ale musím cucnout svýho Tropic Coolu, mojí věčný můzy na psaní a oddálení spaní, ha! Tak na to jdem společně kouknout ?
Deníček filmového kritika

 

FRESH 
2022 / Mimi Cave

 

Animus Rox — nowadayz: FRESH, 2022 Dir. Mimi Cave


První mrkneme trochu na Mimi, tedy režisérku tohodle překvapení roku. Mimi totiž nemá moc režijních zkušeností, na svým listu má vyloženě pár hudebních klipů a jeden krátkometrážní film. Fresh byl teda její debut v celovečerňáku a o to více musím tenhle skvost pochválit.


Tahákem filmu je Sebastian Stan, kterýho drtivá většina z vás bude znát jako Winter Soldiera z Marvelovek. 
Sebastian hraje postavu Steva, který se v obchodě s potravinami potká se sympatickou Noa. Noa je pozdní dvacátnice, která by si ráda našla chlapa, ale v randění se ji zrovna dvakrát nedaří. Tohle náhodný setkání vyústí v pozvání na randíčko a Noa je u vytržení z toho, že by konečně mohla najít toho svýho „pravýho“. Všechno se ale obrátí ve chvíli, kdy Steve pozve Noa na romantický víkend, kde začne odkrývat své pravé choutky. 


Na rovinu řeknu, že ve filmu nejsou zrovna plot twisty a pokud máte něco nakoukáno, trochu tušíte, co vás bude čekat. Nicméně je to PARÁDNÍ! Dialogy absolutně uvěřitelné a zábavné, děj sviští a vy se u něj nenudíte a herecký výkony? Ráda bych se vyjádřila k herečce Daisy Edgar-Jones, tedy kočce, která dala život postavě Noa. Daisy je parádní a rozhodně je pro mě objevem roku. Řeknu vám, že tuhle holku nevidíme na plátně naposled, uvěřitelná, sympatická a zahraný character development prostě peckovně.
Omrkněte trailer, kterej vás třeba do filmu vtáhne více, než tenhle text. Za mě je to ale 5/5 a rozhodně to stojí za zkouknutí!

*Na Fresh můžeš kouknout navíc na platformě Disney+


 

 

THE BATMAN
2022 / Matt Reeves

 

DC Multiverse — animusrox: The Batman (2022) + behind the scenes
Ještě, než začneme, řekněme si to narovinu. Nolanovy Batmany nic nepřekoná, to je prostě čirej fakt. Jestli se tomu ale nějakej Batman může blížit (a to nepočítám Burtonovy Batmany, ty miluju prostě z čirý nostalgie), je to Batman Edwarda Cullena. Teda, Roberta Pattinsona, pořád zapomínám, že to není blištící upír v reálu. 


Příběh Batmana asi nemusím nikomu představovat. Milionář Bruce Wayne, kterej zdědil Wayne Enterprises po tom, co mu umřeli rodiče po cestě z divadla, a jeho věrnýho podržtašku Alfréda všichni známe. Co ale neznáme je ten začátečnicekej Batman. Ten, který nemá nahrabaný zkušenosti, ten, kterýho nevycvičil Ra's al Ghul AKA Henri Ducard a kterej si prostě na všechno musí přijít sám.
Robert jako Batman funguje výborně. Jako Bruce Wayne už ne tak dobře, ale pořád mu toho zelenáče prostě věříte. Celej Batman jede ve výborně temný atmosféře a pokud milujete detektivky stejně jako já, přijdete si tady na svý. Jo, Batman jde konečně do toho komiksovýho detektivního stylu and I LOVE IT! Collin Farrell jako Pinguin si pro sebe ukradne celý pláno pokaždý, když se objeví na scéně a -hold my beer- ta hudba? 


Ho, ho, hooo, Michael Giacchino je tady ve svým živlu. Každej, jako fakt každej známe jeho intro pana Úžasňáka z Úžasňákových. Stejně jako jeho další hudbu, kterou složil například k Vzhůru do oblak, Ratatouille, Star Trek, Úsvit planety opic, Spidermani s Tomem Hollandem a další. V The Batman dal ale tý atmosféře filmu ještě tu třešničku na dortu. Bravo.
The Batman rozhodně doporučuju a do tohoto zimního ponurýho počasí je to film jak dělanej. 5/5!

*The Batman najdete na platformě HBO Max


 

 

BULLET TRAIN
2022 / David Leitch

 

Dude I Dont Even Know You Ladybug GIF - Dude I Dont Even Know You Ladybug  Benito Antonio Martínez Ocasio - Discover & Share GIFs


No, a jobovku nakonec. Bullet Train pro mě byl NEJVĚTŠÍ PECKOU roku 2022. Možná největší peckou od Gentlemanů od Ritchieho. Tvorbu Davida Leitche taky určitě znáte, přestože to jméno vám zezačátku úplně nenapoví, je za tvorbou filmů jako John Wick, Deadpool, Atomic Blonde nebo jednoho z milionu rychle a zběsile (it’s still a family).


Hlavní postavu si tady střihnul Brad Pitt, kterýmu ve filmu říkají Beruška. Abyste pochopili, tady přichází moje pauza a nutnost napít se Tropic Coolu, protože popsat jednoduše tenhle masterpiece prostě jen tak nejde. Můžu ho ale lehce přirovnat. Představte si tu zábavnou, devadesátkovou Tarantinovku ve stylu Pulp Fiction, říznutou dialogy Guye Ritchieho, s okořeněným japonským karaoke Stayin‘ Alive. Jakoby si Breďák vynahrazoval, že mu nikdo nenabídl roli v Pulp Fiction a tak si to tady ukradne sám pro sebe. 


Herecký výkony? Absolutní. Scénář? TOTÁLNĚ BOŽÍ! Kamera a střih? Just wow. Ten děj tak odsejpá, že je vám strašně líto toho, že se blížíte ke konci. A jakmile dojedou závěrečný titulky? Prostě sedíte na prdeli a přemýšlíte, jestli váš život má nadále smysl, když už jste jednou viděli Bullet Train a podívat se na něj znovu už nikdy nebude stejné jako vidět to poprvé a zažít tu absolutní euforii. 
Tady nejde jen o komedii nebo akční film. Je to prostě masterpiece. Takovej, kterej prostě musíte vidět. 6/5

*Bullet Train zatím na české streamovací servery nepřišel, můžete na něj ale kouknout jako piráti online nebo vemte celou rodinu (15+) a běžte do nějakýho menšího kina, kde ho ještě budou dávat. Stojí to za to.
 

 

Tak zase příště, E. 

Mohlo by tě zajímat

Návrat krvavé ikony ve velkým stylu: Nové God of War!

Návrat krvavé ikony ve velkým stylu: Nové God of War!

Hráči, kterým doma pod televizí leží aktuální konzole od Sony, se dočkali jedný z největších exkluzivit tohoto…

Nové hry v březnu: The Division 2, Devil May Cry a bojovka od autorů Dark Souls

Nové hry v březnu: The Division 2, Devil May Cry a bojovka od autorů Dark Souls

Po silném herním únoru přichází březen, který po této stránce nemá předchůdci moc co závidět a přinese taky …

Jak se nezhroutit z konce léta? Zkoukni našich 5 tipů a budeš v pohodě.

Jak se nezhroutit z konce léta? Zkoukni našich 5 tipů a budeš v pohodě.

Léto je prostě super. Je teplo, pohodička, dovolenky, pro jinýho možná prázdniny a klid od školy. Když je náhodou mega…

Vítejte ve 2022 - v roce plném her

Vítejte ve 2022 - v roce plném her

Rok 2022 před námi a s ním i spousta turnajů v e-sportu a spousta nových očekávaných her Už je to několik dní od…

Rozhovor s Márou Holečkem

Rozhovor s Márou Holečkem

Nestihl jsi live stream na našem Big Shock! Facebooku s Márou Holečkem? Tady máš záznam!

5 + 1 Nejlepších arkád, u kterejch si pravděpodobně nechal svý mládí.

5 + 1 Nejlepších arkád, u kterejch si pravděpodobně nechal svý mládí.

Dneska už se to zdá neuvěřitelný, ale existovaly časy, kdy hrací automaty byly pro děti v herně, a ne pro závisláky v…

Kamión, Dakar a Big Shock! Čti rozhovor s Martinem Macíkem

Kamión, Dakar a Big Shock! Čti rozhovor s Martinem Macíkem

Dneska na našem Big Shock! blogu vítáme Martina Macíka! Kdo, že to je? To si snad děláš srandu ne?! Přece náš…

Kdo je Magician? Vyzpovídali jsme mága mobilních her!

Kdo je Magician? Vyzpovídali jsme mága mobilních her!

Youtuber, profesionální fotbalista a hráč mobilních her. To je Honza, jinak známý jako Magician. Přečti si rozhovor a…

TOP 5 cover songů historie

TOP 5 cover songů historie

Na letní update tvýho playlistu jsme se rozhodli přinést zpátky k životu pět nejlepších cover songů všech dob. Pojď…

Koncerty jsou zpět a Big Shock! Music je u toho!

Koncerty jsou zpět a Big Shock! Music je u toho!

Párty se vyrojily, jak energie po Big Shocku! a ani my nezahálíme. Chceš vědět, co chystáme a na co se těšíme? Tak to…

Buď jako oni Kup si Merch

Nakoukni do našeho novýho e-shopu a už nikdy neřeš co na sebe! Hledej ty nejlepší čepice, trička, mikiny a další věci přímo tobě na míru.

Kupuj na meatlfy.cz
Kšiltovka Batoh Tričko Tílko