Legendy esportu na lokální scéně

V dnešním článku se dozvíš o borcích z progaming scény, kteří už nemusí nikomu nic dokazovat. Ti už legendami jsou! A co ty, budeš jednou stát po jejich boku?
Legendy esportu na lokální scéně

Ivan „DEV1“ Lazarov

Prvním zmiňovanou progaming (dnes spíše používaný název E-sport) legendou nemůže být nikdo jiný než DEV1. Dev1 se proslavil především ve starší verzi hry Counter Strike, a to konkrétně Counter Strike 1.6. Starším hráčům CSka jistě naskakují nostalgické vzpomínky a srdíčko jim jen zaplesá. Nicméně Dev1 byl jedním z tahounů asi nepopulárnějšího týmu té doby a to FU.sk, se kterým získal titul Mistra České republiky. Svými úspěchy si ale dokázal vybudovat jméno i mimo naší malou zem a tak o něm slyšeli i v okolních krajinách. Fakt super ACE (rozuměj, že všechny převezl) předvedl tehdy proti týmu SoA a jistě znalci CSka ho viděli. Nebo ne? Tak hledejte a bavte se.

Dev1ho herní vrchol nastal v letech 2005 a 2006, kdy přidal k velkému talentu i dostatečnou píly a díky neskutečným výkonům byl dvakrát po sobě vyhlášen nejlepším CZ/SK hráčem. Zároveň však neměl problém se rovnat nejlepším sniperům v Evropě, kteří ho často neprávem označovali za cheatera, jelikož z našeho regionu neznali žádnou rovnou konkurenci, která by se největším elitám dokázala rovnat. Od roku 2005 si připsal zlatý hattrick mistra České republiky díky vítězství svého týmu FU.sk na legendárním turnaji známém jako INVEX Cup. Neporazitelná domácí jednička se věnovala hraní na plný úvazek, měla v Bratislavě vlastní tréninkovou vilu a úspěchy získávala i za hranicemi. Mezi ty největší řadí Dev1 trojnásobný triumf na maďarském BECUPu a 5.-6. místo na Mistrovství Evropy na turnaji Samsung European Championship 2016 v Hannoveru.

Ale pozor, kdo si myslí, že je to jen hráč her tak se mýlí, protože civilním povoláním Ivana je Software Localization Engineer ve firmě ESET a do toho se věnuje streamování (84,3 tis. Sledujících) no a v neposlední řadě je zakladatelem, hráčům známou značkou, DEV1S.

 

Erik „hakkiJunior“ Leštach

Další velkou osobností našich progamingových legend je hakki. Hakki se dokázal probojovat mezi nejlepší profi hráče napříč všemi esporty a to dokonce i v TrackManii, která nebyla zrovna nejznámější. Svou vytrvalostí a dřinou se hakki dostal mezi světovou špičku virtuálních závodníků a vybojoval si prestižní smlouvu se společností Red Bull.

Nejúspěšnější období hakkiJuniora odstartovalo v roce 2011 přestupem ze světoznámého týmu YoYoTech do eSuby, kdy se na jeho paty se začal dotahovat mladý spoluhráč tween, který se pro něj stal motivací a největší výzvou jeho kariéry. Bok po boku uspěli na 2vs2 akci RedByte, díky čemuž dostali možnost vycestovat na Electronic Sports World Cup, turnaj považovaný za Mistrovství světa. Slovenští hráči zde neměli konkurenci a celý turnaj si podmanili. Kdyby se ale tween neobjevil na scéně, zřejmě by tohoto úspěchu Erik nikdy nedosáhl – hakkiJunior zlatý, tween dnes již trojnásobně stříbrný. Díky smlouvě uzavřenou s Red Bullem měl Hakki tu možnost cestovat po světě, stát se značkou a spolupracovat se jmény jako Sebastian Vettel nebo Mark Webber. Za konec tohoto období považuje triumf na Mistrovství České republiky v roce 2013, kdy všem naposledy dokázal, že na to stále má. V témž roce se také dostal z 800 tisíc účastníků do nejužšího finále soutěže GT Academy, která vyvrcholila na okruhu Silverstone a její vítěz získal smlouvu s Nissanem ve světě skutečných závodů.

 

Pavel „Herdyn“ Mikeš

Jistě jedno z nejznámějších jmen pro dnešní generace pařmenů LoLka.

Herdyn je známou postavou, která se stala ikonou českého gamingu. Ve hře League of Legends získal s týmem eSuby dva tituly mistra České republiky a to v letech 2012 a 2013.

Nejúspěšnější období Herdyn zažíval na začátku roku 2013, kdy s eSubou pod svým velením bojoval o špičku evropské amatérské scény. Velkým highlightem jeho herní kariéry je triumf na Copenhagen Games, kde zvládl po boku Rikytana, Gornagala, Nardeuse a Dirtgena přehrát hvězdnou evropskou konkurenci a celý turnaj vyhrát. Právem je toto vítězství řazeno mezi největší úspěchy, kterých ryze česko-slovenský tým kdy v League of Legends dosáhl. Po rozpadu úspěšné sestavy se Herdynovi i s novými spoluhráči podařilo podruhé ovládnout MČR, ale poté již větší úspěch nepřišel. Od kompetitivní scény si dal na nějaký čas pauzu, ale v roce 2017 se na scénu vrátil se svým nově složeným týmem Play With Soul, se kterým postoupil do regionální ligy Hitpoint Masters. V obou odehraných sezonách se PWS zvládli dostat i do play-off, kde obsadili 3. a 4. místo. To už ale byly úplně poslední velké turnaje, které Herdyn na domácí scéně odehrál. 

 

Stanislav „StanCifka“ Cifka

StanCifka, je český hráč, který se ve své kariéře věnuje řadě logicko-strategických her, jako jsou šachy, poker, Magic the Gathering, Hearthstone. Stabilní výsledky dotáhly Standu mezi světovou elitu. V roce 2015 ovládl zástupce týmu MisfitsGG mj. slavný DreamHack a koncem roku se na světových žebříčcích probojoval až na samotný trůn – a to mu už nikdy nikdo nevezme!

 

Michael "Giacomo" Hladík

Michael „Giacomo“ Hladík se řadí mezi přední české esportové hráče éry Progamers, tedy doby po roce 2000. Giacomo proslul svými výkony na mezinárodní scéně. Nejprve hrál v barvách organizace nEophyte. Jeho progamingová kariéra ale započala až v celku AMD Cyber Team, kde získal status profesionálního hráče.

V roce 2006 dosáhl na angažmá v prestižní německé organizaci mousesports. Na kontě má několik turnajových úspěchů mezi absolutní světovou špičkou jako bylo například čtvrté místo na WarCraft III Champions League - Season X nebo stříbrná medaile na World Series of Video Games 2006 UK. Dlouhou dobu dominoval česko-slovenské scéně.

Hladík svou bohatou kariéru ukončil v roce 2007. Nedávno se dočkal významného ocenění celé esportové komunity, když se jako historicky pátý hráč stal členem Síňe slávy česko-slovenského esportu.

 

Mohlo by tě zajímat

Úřadující mistr České republiky v MTB Enduro konečně na blogu!

Úřadující mistr České republiky v MTB Enduro konečně na blogu!

Shockhunters jsou zpátky a tentokrát si k nám na blog našel cestu hustým lesním porostem úřadující mistr Český…

Několik tipů na super hry, který si můžeš zahrát zadarmo.

Několik tipů na super hry, který si můžeš zahrát zadarmo.

Máš chuť vyzkoušet nějakej novej herní zážitek? Třeba žánr, kterej si tě zatím nezískal? Proč to…

Letošní CES přinesl GeForce RTX grafiky, ukázku 10nm čipu a další.

Letošní CES přinesl GeForce RTX grafiky, ukázku 10nm čipu a další.

Další ročník obřího veletrhu elektroniky CES je prakticky za námi a tradičně se urodila obrovská spousta novinek nejen…

3 Top metalový kapely, který se urvaly ze řetězu.

3 Top metalový kapely, který se urvaly ze řetězu.

Většina lidí, když slyší metal, tak si hned představí partu dlouhovlasých strašáků oblečených v černým latexu a lebkách…

E-sport v roce 2021

E-sport v roce 2021

Jak se vyvíjí e-sport v České Republice i ve světě, výše prizepoolů nebo jak ovlivňuje koronavirus e-sport jako takový?…

Challenge Accepted: Sky Dive! aneb rozhovor s přeživšími.

Challenge Accepted: Sky Dive! aneb rozhovor s přeživšími.

První etapa Challenge Accepted soutěže je za námi a výherci už zmákli Adrenalin Challenge! Zajímá tě, jaký to bylo, o…

Vítejte ve 2022 - v roce plném her

Vítejte ve 2022 - v roce plném her

Rok 2022 před námi a s ním i spousta turnajů v e-sportu a spousta nových očekávaných her Už je to několik dní od…

Začni s beatboxem. Sleduj tutoriály Tinyho Beata na YouTube!

Začni s beatboxem. Sleduj tutoriály Tinyho Beata na YouTube!

Chceš se naučit beatbox nebo se jen zlepšit? Teď se ti naskytla ta pravá příležitost! Přečti si náš rozhovor se…

3 + 1 Největších esport prize poolů ever!

3 + 1 Největších esport prize poolů ever!

Herní průmysl je nejrychleji rostoucím průmyslovým odvětvím, který nechalo daleko za sebou svět hudby i filmu.…

Vzpomínej na víc než 30 příchutí Big Shock!

Vzpomínej na víc než 30 příchutí Big Shock!

Myslíš si, že to bylo jen tak? Najednou se z ničeho nic objevily tyhle luxusní žlutý plechy a ty ses zamiloval? Asi tě…

Buď jako oni Kup si Merch

Nakoukni do našeho novýho e-shopu a už nikdy neřeš co na sebe! Hledej ty nejlepší čepice, trička, mikiny a další věci přímo tobě na míru.

Kupuj na meatlfy.cz
Kšiltovka Batoh Tričko Tílko