Ohlédnutí za nabušeným herním rokem 2019: Nové konzole nebo obří Fortnite

Rok 2019 se blíží svému konci. Pojď se podívat na to nejzajímavější a nejdůležitější, co se za uplynulých skoro 12 měsíců v herním byznysu událo. Ready? Go!
Ohlédnutí za nabušeným herním rokem 2019: Nové konzole nebo obří Fortnite

 

Nová generace konzolí

Tento rok oba hlavní rivalové konzolového světa - Sony a Microsoft prozradili první detaily o nových modelech svých konzolí.

Novinek okolo PlayStation 5 jsme se dočkali už v dubnu. Sony prozradilo, že nová generace přinese jako úložiště SSD a samozřejmě výkonný hardware od AMD, co se procesoru a grafiky týče. Výkon nové generace čipů by měl umožnit ray-tracing a také podporu rozlišení 8K.

S kartami se tento měsíc ještě rozhodl zamíchat Microsoft a rovnou ukázal, jak bude nový Xbox vypadat. Něco takového asi čekal málokdo, nová konzole je totiž hodně vertikální. Kromě toho zde máme rovněž potvrzení 8K rozlišení a ray-tracingu, společně s vydáním v příští vánoční sezóně.

Jenom název Xbox Series X je takový zamotaný, když aktuálně můžete koupit Xbox One X.

 

 


 

Velký změny v Call of Duty

Vydání nového dílu Call of Duty, dříve v listopadu a aktuálně koncem října, je zažitá událost, která nikoho moc nepřekvapí. Letos ale pokračování s podtitulem Modern Warfare přineslo do série tolik novinek a svěžích nápadů, jako jsme hodně dlouho nezažili.

Multiplayerový režim Ground War nabízí boje pro desítky hráčů na jedné mapě a také vozidla. Pravým opakem je GunFight, který se hraje ve složení 2v2 a všichni mají stejné zbraně. Hra konečně dostala nový engine a dodatečný obsah je zdarma pro všechny, aby nedocházelo ke štěpení komunity.

Přesně tohle série potřebovala.

 

 


 

Konečně příběhová Star Wars hra

Novému Star Wars Jedi: Fallen Order jsme se detailně věnovali minulý měsíc. Ačkoliv nakonec přece jen nějaké mouchy obsahuje, pořád se jedná o skvěle zpracovaný Star Wars příběh a demonstraci, že to jde i bez multiplayeru.

Už teď se nemůžeme dočkat pokračování. EA se navíc s touto hrou po několika letech vrátilo na Steam.

 


 

Legendární Resident Evil 2 je zpět

Capcom tento rok vydal remake legendy z dob první PlayStation konzole. Druhý díl hororové série Resident Evil patří k nejlépe hodnoceným hrám tohoto roku a již zvládl prodat přes 5 milionu kopií.

To je více než v případě originálu. Vydavatel oznámil, že podobně přepracovaný třetí díl série, vyjde v dubnu příštího roku.

 


 

Steamu vyrostla konkurence

Ani se to nezdá, je to ale už rok, co Epic Games - autoři Fortnite - spustilo svůj obchod Epic Games Store.

Hlavní premisou je větší férovost, co se týče rozdělování zisků. Vývojáři dostanou celých 88 %, zatímco Steam jim povětšinou dá 70 %.

Kromě toho začal letos Epic rozdávat na týdenní fázi hry zdarma a zajistil celou řadu exkluzivit, třeba takové Red Dead Redemption 2 bylo první měsíc od vydání k dostání pouze přes Epic Games Store nebo přímo od Rockstar Games.

Vývojáři rovněž svůj obchod rozšířili o řadu funkcí. Rok 2019 zkrátka ukázal, že Epic Games Store dokáže existovat vedle gigantického Steamu.

 


 

Valve oživilo Half-life

Vtipy o Half-Life: 3 se povídají již řadu let, Valve ale na sérii nezapomnělo a koncem roku odhalilo nový díl v podobě Half-Life: Alyx.

Není to sice přímo pokračování, na které ti nejvěrnější fanoušci stále čekají, ale lepší něco než nic.

Alyx bude pouze pro virtuální realitu a má jít o plnohodnotnou příběhovou hru nabízející hodiny zábavy. Vyjde na jaře příštího roku a Valve ji dává zdarma ke svému VR headsetu Index.

 

 


 

Google streamuje hry

Google se docela překvapivě vrhnul do streamování her. Google Stadia, jak se produkt jmenuje, byla představena poprvé v březnu a ke spuštění došlo v listopadu. U nás oficiálně neběží. Google si sice dost naběhl, když při představení nasliboval hraní ve 4K a hromadu funkcí, ani jedno nakonec nebylo 100% splněno při vydání, ale i tak se dle reakcí jedná o velmi dobrý start a vykročení směrem streamované budoucnosti.

 


 

Předplacený balíček her od Apple

Gigant stojící za iPhone a dalšími populárními produkty se letos zaměřil na služby a pro hráče spustil kolekci Apple Arcade.

Za měsíční poplatek 139 Kč nabízí přístup k více než stovce mobilních her, které můžete hrát nejen na iOS zařízeních, ale také na počítačích Mac a Apple TV, kromě toho lze sdílet přístup s rodinou.

Získáte tak hry, ve kterých vás nebudou otravovat reklamy ani mikrotransakce. Dalším benefitem je fakt, že vývojáři nebyli nuceni hry navrhovat takovým způsobem, aby vás nutily utrácet za různá vylepšení.

 


 

Fortnite má za sebou velký rok

Úspěšné battle royale Fortnite ani tento rok nezpomalilo, co se týče popularity ani novinek. Hra překonala milník 250 milionů registrovaných hráčů.

V říjnu tvůrci navíc provedli něco vskutku neočekávaného, když celý herní svět vtáhla do sebe černá díra a Fortnite se více než dva dny tvářilo, že je konec. Potom se hra probudila k životu a představila novou sezónu včetně nové mapy.

Aby toho nebylo málo, tak v prosinci bylo možné ve hře vidět exkluzivní klip z chystaného Star Wars filmu a přímo mezi hráči se objevil sám režisér J.J. Abrams.

 

 


 

A co nám přinese další rok 2020? Tipni si do komentářů nebo prostě počkej a uvidíme!

 


 

Mohlo by tě zajímat

Shock! Mobilní hry frčí víc než kdy dřív.

Shock! Mobilní hry frčí víc než kdy dřív.

Možná se to zdá neuvěřitelný, ale v dnešní době už fakt nepotřebuješ kompa, aby sis mohl zahrát pořádnej nářez. Čti dál…

Začni s beatboxem. Sleduj tutoriály Tinyho Beata na YouTube!

Začni s beatboxem. Sleduj tutoriály Tinyho Beata na YouTube!

Chceš se naučit beatbox nebo se jen zlepšit? Teď se ti naskytla ta pravá příležitost! Přečti si náš rozhovor se…

Výběr Gamescom 2018 novinek, které by ti neměly uniknout.

Výběr Gamescom 2018 novinek, které by ti neměly uniknout.

Máme za sebou druhou velkou herní výstavu tohoto roku. Byť Gamescom není pro vydavatele tak atraktivní jako americká E3…

Hraješ si a vyděláváš aneb jak profi hráč k penězům přišel.

Hraješ si a vyděláváš aneb jak profi hráč k penězům přišel.

Že v esportu lítaj astronomický částky jsme ti už ukázali. To však nejsou ani zdaleka všechny peníze, který v…

Kam na hudební festivaly v Evropě?

Kam na hudební festivaly v Evropě?

Přemýšlíš, kam letos v létě pojedeš? Hledáš něco nevšedního? Chceš vyrazit z českých krajin, ale zároveň…

Nejnovější z Shockhunters. Čti rozhovor s Terezou Fišerovou!

Nejnovější z Shockhunters. Čti rozhovor s Terezou Fišerovou!

Zajímá tě, jaké to je mít v jednadvaceti letech bronz z Ria? Tak čti dál! Jaká je to dřina, a co všechno musíš obětovat…

1. podcasty s Martinem Macíkem Jr. a Honzou Brabcem!

1. podcasty s Martinem Macíkem Jr. a Honzou Brabcem!

Martin Macík Jr. bude táta a Honza Brabec povídá o brutální bouračce. Big Shock! podcasty jsou tady. …

Co říkáte na nový Challenge Accepted limitky?

Co říkáte na nový Challenge Accepted limitky?

Už nějakej ten týden jsou v oběhu dvě nový příchutě. Ananas-kokos a káva-granátové jablko vzaly pulty útokem. Pojďme se…

Začíná Fišerky cesta do Tokia. Fandi s náma!

Začíná Fišerky cesta do Tokia. Fandi s náma!

Dej si chvilku chill, otevři plech a začti se do rozhovoru s naší Big Shock! ambasadorkou Terkou Fišerovou …

Legendy esportu na lokální scéně

Legendy esportu na lokální scéně

V dnešním článku se dozvíš o borcích z progaming scény, kteří už nemusí nikomu nic dokazovat. Ti už legendami…

Buď jako oni Kup si Merch

Nakoukni do našeho novýho e-shopu a už nikdy neřeš co na sebe! Hledej ty nejlepší čepice, trička, mikiny a další věci přímo tobě na míru.

Kupuj na meatlfy.cz
Kšiltovka Batoh Tričko Tílko